Ben jij de man die mensen kan inspireren alles uit zichzelf te halen?


Misschien herken je het wel. Je bent manager, leidinggevende, ofwel je ‘stuurt aan’. Over het algemeen gaat alles zo z’n gangetje. Maar, je mist wat. Eigenlijk vraag je je diep in je hart af of je jouw rol wel volledig oppakt. Je beseft dat je manager bent, maar de vraag is of jij het wel bent die leiding geeft. Dat eigenlijk de hectiek van de dag regeert en niet jij. Kan jij echt medewerkers inspireren om alles uit zelf te halen? Ben je je bewust van hoe je dat doet?

Even terug. Wat is leidinggeven eigenlijk? En…. gaat het nu om leiding geven of de leiding nemen?? Belangrijk feit is dat er een duidelijk verschil bestaat tussen managen en leiden.

Over Leiderschap zegt Wikipedia in het stukje over het verschil tussen leiders en managers: Management is vooral een rationeel proces, gericht op de technische aspecten van leiding geven. Leiderschap heeft vooral betrekking op de meer persoonlijke aspecten, waarbij het erom gaat de medewerkers te beïnvloeden om gedrag en prestaties in de gewenste richting te sturen.

Tja…. de gewenste richting? Is het die welbekende stip op de horizon? Daarover las ik onlangs het blog van Arko van Bakel waarin 1 van zijn lessen de volgende was:

Zet als directeur nooit zelf de stip op de horizon. Maar faciliteer juist dat het team die stip op de horizon zet.

Een van de grootste succesfactoren van een organisatie is een lange termijn “droomdoel”, of stip op de horizon. Ik dacht, als nieuwe leider, dat ik een goede beurt maakte door die stip pontificaal op de horizon te zetten. Dat was een denkfout. Want ik had gebruik moeten maken van de kwaliteit die in het bedrijf aanwezig was om de richting te bepalen. We hebben er zeker een half jaar door verloren. Het juiste leiderschap was dus vertrouwen geven aan het team, juist bij een cruciaal vraagstuk als het bepalen van de juiste richting. Toen we dat deden, kregen we onze purpose, doelen en waarden scherp, mét draagvlak.

Oké. Als we er nu eens vanuit gaan dat dat managen, dus dat rationele proces, dat we dát als manager wel onder de knie hebben. We hebben ervoor geleerd, we hebben trainingen gevolgd, we hebben stappen kunnen nemen in onze carrière. Maar dan … die leiding. Heb jij die wel? Of heeft die persoon in jouw team die al jáááren op die functie zit de leiding? Of, zoals al eerder gezegd, is het de hectiek van de dag die de leiding ‘neemt’? En hoe werkt dat dan?

Wanneer je het gevoel hebt dat het je ontbreekt aan leiderschap, kijk dan eens goed naar jezelf. Zet jij de lijnen uit? Bepaal je het kader? Neem je het voortouw? Steek je als eerste je nek uit? Wijs je de weg? Geef je richting? Inspireer je?

Als je op alles ‘ja’ hebt geantwoord dan zou je zeggen dat je de leiding hebt. Toch is dat niet helemaal waar. Jouw leiding moet ook nog geaccepteerd worden door mensen die bereid zijn zich door jou te laten leiden. Immers geen leider zonder volgers. Lees hiervoor eens De leiding nemen? Ammehoela! door Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw van Plan B.

Als je op sommige vragen ‘nee’ hebt geantwoord, dan is het zaak om de leiding weer in handen te nemen. Daar is moed voor nodig en laten we het de ‘gunfactor’ noemen van de mensen binnen het team om zich door jou te laten leiden.

Eenvoudig is het niet, de leiding weer in handen te nemen. Eerst zal je jouw antwoord moeten vinden op de volgende vragen, alvorens een bewuste en doordachte stap te zetten de leiding weer in handen te nemen. Door de volgende blogs te lezen, kan jij jouw antwoord geven:

 1. Hoe ben ik de leiding kwijt geraakt?

 2. Hoe merk ik dat ik de leiding kwijt ben?

 3. Wat maakt mij sterk als leider?

 4. Hoe ontwikkel ik me als leider?

 5. Hoe krijg ik de leiding terug?

Schrijf u hier in om de link naar deze blogs te ontvangen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • LinkedIn Social Icon
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square

Dit is een paragraaf. Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen.

Darts Business Development BV

 

Nico de Vrij

Jan van Ghestellaan 8

3054 CH Rotterdam

Telefoon: 010-4610587

Mobiel: 06-43029853

Mail: info@dartsbusdev.nl

 • LinkedIn - Black Circle
 • Facebook - Black Circle
 • Twitter - Black Circle

© 2016 Darts Business Development BV